Filip

Filip is een jongere die ik wil aanhalen om te laten zien dat de jeugd van tegenwoordig wél geëngageerd is, ondanks dat er vaak anders wordt beweerd.

Filip, 23 jaar, zette zich maandenlang intensief in als vrijwilliger voor de kinderboerderij van Rivierenhof in Antwerpen. Hij hielp mee bij de verzorging en dagelijkse werking en begeleidde klassen vol jonge kinderen. Hij leerde hen allerlei dieren- en plantenweetjes bij, en dat kinderen vol verwondering naar een koe konden kijken en zeggen ‘komt mijn melk hier vandaan?’, kon echt zijn dag maken.

Hij is altijd al een buitenkind geweest, dus dat hij dat hier kon combineren met dieren en het leuke aspect van de kinderklasjes, maakte dat hij hier helemaal op zijn plek zat. Zijn collega’s en mede-vrijwilligers waren superblij met zijn enthousiaste aanwezigheid en zijn spontane hulp, maar voor Filip voelde het ook gewoon goed om iets te kunnen doen in onze samenleving.

Hij kwam hier terecht via de Samenlevingsdienst, waar meerdere jongeren van zijn leeftijd zich engageren voor onze samenleving, maar Filip gaat nog een stapje verder. Hij sluit zich ook tijdelijk aan bij het team van de Samenlevingsdienst zelf, omdat hij zijn verhaal wil delen en andere jongeren wil inspireren hetzelfde te doen. Hij weet dat er genoeg engagement is onder de jeugd en voelt dat hij zich zelf ook nog lang gaat inzetten voor projecten zoals de kinderboerderij.

Van jongs af aan je zo openstellen voor solidariteit en de wereld? Dat verdient voor mij een pluim.