Ingrid

Ingrid is een alleenstaande pleegmama. Sinds 2008 vangt ze pleegkinderen op, en sinds 2018 ook baby’tjes in crisis, vaak pasgeborenen, in afwachting van een pleeggezin of terugkeer naar huis. De liefde voor ‘haar’ kinderen is grenzeloos… meestal zijn er vier, soms vijf.

Ze heeft ook Pleegouderforum vzw opgericht omdat ze zag dat zoveel pleegouders behoefte hebben aan hulp en ondersteuning. Maar liefst 1350 leden delen lief en leed, bieden hulp of ontvangen die vanuit de immense ervaring van alle leden.

Wanneer consulenten van de jeugdrechtbank nergens een plaats vinden voor één of meerdere kinderen die dringend uit huis moeten, bellen ze vanuit heel Vlaanderen naar Ingrid. Zij verzamelt informatie over de situatie, moedigt pleegouders aan om even bij te springen, en communiceert met de consulenten en pleegzorg. Maar liefst 87 kinderen in zo’n noodsituatie hebben zo een plekje gevonden.

Knuffies is een project dat ze uit de grond aan het stampen is. Er liggen zoveel baby’tjes in ziekenhuizen te wachten, moederziel alleen. Ingrid is een van de pleegouders die deze baby’tjes ophaalt en hen weer laat geloven in de warmte, liefde en zorg van volwassenen. Sommige kleintjes liggen al zo lang te wachten dat ze onthecht zijn geraakt en zelfs niet meer vechten.

Ook ondersteunt ze pleegouders in gesprekken met hulpverleners wanneer er frustraties ontstaan. Met tonnen empathie, een luisterend oor en een creatief brein vindt ze meestal een oplossing waarmee alle partijen weer verder kunnen.

Hetzelfde geldt voor de ouders van ‘haar’ kindjes. Hen niet veroordelen, luisteren naar hun verhaal, hen betrekken, aanmoedigen en zoveel mogelijk in hun kracht zetten.

Ze tracht ook zaken efficiënt te maken: uniforme processen en documenten, federale werking, en voorstellen die win-win zijn voor alle betrokkenen.