Magda

Magda Thiry, mijn grootmoeder van 93 (bijna 94), is een alledaagse heldin. Niet alleen haar kinderen en kleinkinderen, maar ook de medemens staan voor haar op de eerste plaats.

Ze is een van de meest altruïstische personen die ik ken. Voor haar kinderen en kleinkinderen zorgt ze als de beste. Ondanks haar lage pensioen is ze altijd bereid om te trakteren, ons te betalen voor kleine huishoudelijke taakjes die we voor haar uitvoeren en ons zelfs extra zakgeld te geven. Vanzelfsprekend weigeren we dit altijd en daar kan ze nooit om lachen. Maar we vinden dat we al genoeg liefde en verzorging van haar krijgen, zodat we maar al te graag een aantal dingen voor haar (kosteloos!) willen terugdoen.

Tijdens de examenperiode studeren mijn zus en ik bij haar thuis. Gedurende deze twee maanden verwent ze ons als koningen; ze geeft ons fruit, soep, brood en zelfs warme maaltijden als we ons eten vergeten zijn. Ze doet ook altijd de afwas en zet elke dag om 10 uur een tas koffie en een tas thee. Zelf heeft ze twee kinderen en vijf stiefkinderen, die ze jarenlang alleen heeft opgevoed na de dood van haar man.

Voor al deze (stief)kinderen en (stief)kleinkinderen probeert ze elk jaar een verjaardagskaartje te schrijven, wat niet gemakkelijk is voor haar. Ook voor anderen is ze enorm genereus; maandelijks stort ze, al zo lang ik haar ken, geldbedragen aan verschillende goede doelen, zoals Kom op tegen Kanker, Artsen zonder Grenzen en zo veel meer.

Om al deze redenen en nog veel meer, nomineer ik mijn grootmoeder (‘Moeke’, zoals wij haar noemen)!