Marieke

Mijn ware held is mijn lieve en mooie vrouw Marieke Colpaert. In 2020 kreeg Marieke de diagnose borstkanker. Na operatie en chemotherapie, en met 3 jonge zoontjes hernamen we stilaan het leven in 2021. Het begon haar toen ook te dagen dat ze niet meer de ‘oude’ Marieke zou zijn.

Wat ze in die tijd leerde is dat heel veel lotgenoten met vragen worstelen rond seksualiteit en intimiteit, dat er schroom is om erover te praten en dat de meesten niet weten bij wie ze terechtkunnen. Bij VRT Laat (10 juni 2022) brak Marieke, voor Kom op tegen Kanker, een lans voor meer aandacht voor seksualiteit na een kankerbehandeling. Dat zorgde ervoor dat nog meer bondgenoten haar daarover aanspraken.

Haar continue zoektocht naar hulpmiddelen, de juiste informatie en de juiste therapie begon drie jaar geleden en heeft begin 2024 vorm gekregen in een boek uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts: Op de tast – Seksualiteit na kanker. Ze hoopt zo lotgenoten en hun partners de juiste informatie te geven, taboes te doorbreken en vooral om mensen aan te zetten om hulp te zoeken. Mede door dit boek heeft ze ook een pakkende getuigenis kunnen geven op het slotevent van de VRT reeks ‘Alles in de strijd’.

Naast het schrijven van dit boek heeft ze begin 2024 samen met enkele lotgenoten een sportproject opgestart, genaamd Team Next. Voor (ex)kankerpatiënten die streven naar een duurzaam aanbod van verschillende disciplines sport. Plezier beleven en elkaar motiveren staat centraal. Vorige week hebben ze deelgenomen aan de kwarttriatlon van Kortrijk. Meer info over dit project: https://www.teamnext.be/.

Ik ben enorm trots op haar en vind het werkelijk ongelooflijk dat ze van een heel negatieve ervaring iets positiefs heeft gemaakt. Ze verdient het om zelf even in de schijnwerpers te staan!