Melanie

Mijn heldin is Melanie De Roose. Ik leerde haar kennen via Echo-lotgenotenwerking, waarna ze op 30/05/2023 https://www.fonkel.net/ oprichtte.
Op 20 april 2024 werd de eerste Fonkeldag georganiseerd, een lotgenotencontact voor kinderen die te maken hebben met intrafamiliaal geweld en kindermishandeling.
Het doel is hen meer veerkracht te geven en hen weer te laten stralen, waardoor de organisatie tevens bijdraagt aan meer bewustwording rond gezinsgeweld en kindermishandeling in onze maatschappij.

Op 9 maart 2008 verloor Melanie haar moeder door intrafamiliaal geweld, symbolisch genoeg de dag na Internationale Vrouwendag.
Als kind was Melanie getuige van het onrecht dat haar moeder werd aangedaan en werd ze zelf slachtoffer van kindermishandeling, waardoor ze jarenlang in stilte leed.

Naast moeder van een dochter en een zoon, is Melanie actief als delivery lead binnen een IT-omgeving.
Ze schreef het boek ‘Stilte’, een aangrijpend verhaal over kindermisbruik en gezinsgeweld, waarin ze beschrijft hoe gebeurtenissen op ons pad ervoor kunnen zorgen dat we plots zonder houvast ronddobberen in het leven.

Zowel Melanie als haar organisatie verdienen het om in de schijnwerpers te staan.
Ze organiseren lotgenotencontacten tijdens Fonkeldagen, vol leuke activiteiten en plezier, waar jonge lotgenoten samenkomen.
Daarnaast bieden ze workshops aan om weerbaarheid en veerkracht bij te brengen en reiken ze kinderen handvatten aan om te praten over kleine en grote geheimen.
Bovendien geven ze lezingen aan organisaties, bedrijven, openbare instellingen en scholen om de bewustwording rond gezinsgeweld en kindermishandeling te vergroten.

Dankzij Melanie krijgen kinderen op deze manier een fijne FONKELdag en worden ze met veerkracht voorbereid op hun toekomst.