Mohamed

Mohamed Abdikarin Jamma is een 21-jarige jongeman uit Beledweyne, een klein stadje in het zuiden van Somalië. Hij is de oudste van een familie van zes kinderen en daarmee ook de trots van zijn mama en een voorbeeld voor zijn jongere broer en zussen. De mama van Mohamed kwam in 2014 naar België voor medische redenen. Begin 2021 trokken Mohamed en zijn familie richting de dichtstbijzijnde Belgische ambassade in Kenia om een visum aan te vragen voor gezinshereniging. Dit duurde elf maanden, een pittige wachttijd. Op 18 december 2021 werd het gezin eindelijk verenigd in Brussel. Mohamed zal deze datum nooit vergeten.

Sindsdien heeft Mohamed de school hervat via CVO Brussel en volgt nu een opleiding in besturingssystemen. Hij heeft bij Bon een inburgeringstraject gevolgd en op een razend tempo Nederlands geleerd. Via CoNnect Brussel, een buddyproject van FMDO vzw en de VGC, is hij in 2022 gekoppeld aan een student van de Odisee hogeschool. Het duo deed samen sport en nam deel aan groepsactiviteiten van FMDO. Ondertussen is hij zelf buddy van een Oekraïense nieuwkomer, met wie hij regelmatig Nederlands oefent en op uitstap gaat.

Daarnaast is hij vrijwilliger bij i-mens en gaat één keer per week bij iemand met een beperking langs. Dat geeft hem het gevoel om bezig te blijven en vooral mensen te blijven steunen en ondersteunen. Hij was vorige zomer vrijwilliger bij ManiFiesta in Oostende. Daar is zijn passie voor Nederlandstalige muziek (en bijzonder voor Metejoor) ontstaan. Na tweeënhalf jaar voelt Brussel ondertussen als thuis voor Mohamed. “Hier kan ik zijn wie ik wil”. Zijn sterkte is zijn aanstekelijke enthousiasme en zijn gedrevenheid om mensen te helpen. Een grote dank aan hem voor zijn inzet en bijdrage aan een warme, inclusieve samenleving.