Ruben

Ruben Slootmaekers is een alledaagse held. Zijn verhaal start in september 2023, wanneer hij op 20-jarige leeftijd een Samenlevingsdienst start. Vanaf dat moment zal hij zich, zes maanden lang, vrijwillig inzetten voor een gastorganisatie naar keuze (in zijn geval is dat De Veerman, een organisatie in Antwerpen die werkt rond kunstparticipatie). Daarnaast volgt hij ook vormingen en workshops in groep rond tal van prangende thema’s zoals democratie en ecologie. Op het einde van zijn traject is Ruben op die manier niet alleen een held voor de samenleving, maar ook voor zichzelf geweest: hij heeft kunnen proeven van de maatschappij en kon zichzelf daarbij ontplooien.

Maar daar eindigt dit verhaal niet, want onze jonge held gaat verder. Al tijdens zijn traject maakt hij kennis met de wereld van het ambassadeurschap: jongeren die een Samenlevingsdienst deden, kunnen ambassadeur worden en het programma op die manier bekendmaken bij andere jongeren van 18 tot 25 jaar. Sinds mei gaat Ruben op die manier aan de slag, met zijn eigen ervaringen en verhalen als inspiratiebron voor anderen. Van evenement tot evenement en van stad tot stad legt Ruben nu een nieuw parcours af waarin hij elke dag bijleert en zijn best doet om jongeren warm te maken, zich in te zetten voor de maatschappij.

Het mag duidelijk zijn: Ruben is een alledaagse held. Een jongere die het opneemt voor onze samenleving, de samenhang daarin en de nood aan engagement en burgerschap in praktijk omzet. In een maatschappij met steeds meer polarisering is daar vandaag nood aan. Ruben brengt op die manier niet enkel een hoopvolle en verbindende boodschap, maar toont ook dat er een generatie jongeren bestaat die gelooft in en werkt aan de toekomst.