Tjhoi

SOS Palestina – Solidariteit Oostende is een netwerk van vertegenwoordig(st)ers van diverse middenveldorganisaties en kritische burgers, gecoördineerd door de geëngageerde Oostendenaren Ng Sauw Tjhoi (met Chinees-Indonesische roots) en Eva Sadek (Palestijns-Libanese origine).

Deze actieve solidariteitsgroep streeft naar een onmiddellijk staakt-het-vuren in de oorlog tegen Palestina. “SOS Palestina” streeft naar sensibilisering over en solidariteit met Palestina. Dat doen ze door verbindende initiatieven.

Sinds 9/12/23 organiseren ze elke week een ‘Stand-in protest’ in het centrum van Oostende waarbij ze met gemiddeld 25-30 mensen in eigen kracht en solidaire stilte op een rij met sterke slogans en informatieve beelden staan.
Ze hebben reeds op 28/10/23 een eerste manifestatie gehouden met 350 mensen om hun boodschap kracht bij te zetten en de aandacht te vestigen op de situatie in Palestina. Op 2/10/23 volgde dan een manifestatie van meer dan 450 deelnemers. Naast deze (wekelijkse) protestevenementen, hebben ze ook actie gevoerd naar de gemeenteraad waar ze het stadsbestuur solidariteit vroegen voor de Palestijnse zaak door de banden via de lokale politie met Israël te verbreken. SOS Palestina zette ook een zeer gesmaakte ontmoetingsavond op het getouw tussen Oostendenaren en Palestijnse stadsgenoten.

Eva Sadek is een ongelofelijke jonge activiste die, samen met oud-VRT-journalist Ng Sauw Tjhoi (die verschillende reportages in Gaza en de Westbank maakte en Palestijnse vrienden heeft verloren), een burgerbeweging heeft opgebouwd van zeker 200 toegewijde mensen in Oostende. Hun gezamenlijke inspanningen laten zien hoe solidariteit en activisme op lokaal niveau kunnen bijdragen aan brede bewustwording en verandering.